Sycylia od kuchni to blog poświęcony sycylijskiej kuchni. Znajdziecie na nim przepisy kulinarne oraz filmiki.
Bakłażany. Na grilla, gotowane w oliwie, z patelni i na wiele innych sposobów. Bez nich nie ma caponaty (pisałem o tym na blogu)...
Antyczna recepta na pyszną nalewkę z rozmarynu. Maceruj igły rozmarynu, skórkę cytryny i pomarańczy oraz cynamon w alkoholu prz...
Pizza na patelni a następnie w piecyku. Dlaczego etapami? Za radą znajomych na patelni, mocno rozgrzanej podpiekam spód prze dwi...
Konfitura z pomarańczy. Nie będę wskazywał gatunku bowiem w Polsce wybór jest skromniejszy. Sprawą bardzo istotną jest dokładne ...
Frittata. Mieszkamy od trzech lat na Sycylii, którą znam od swoich młodych lat. Od zawsze, wczesną wiosną obserwuję, dzisiaj już...
Warzywa z piekarnika. To co mam w ogrodzie lub od znajomych piekę w piekarniku. Kroję w paski, talarki, to co wymaga dłuższego p...
Wino czerwone. Większość uważa wierząc w to co mówią opłacani przez winnice specjaliści, że powinna polegać na doradcach smaku. ...
Zupa dyniowa. Świetna na czas zimowy, łatwa w przygotowaniu. Zaczynamy. Obieramy dynie, usuwamy pestki. Kroimy w niewielkie kost...
Croccante. Chrupiąca słodkość. Mam swoją wersję, z migdałami, orzeszkami pistacjowymi i rodzynkami. Przygotowanie to kilka minut...
Jajecznica. Sprawa prosta, łatwa i często praktykowana. Wszyscy potrafimy. Obserwowaliśmy robienie jajecznicy przez nasze bacie,...
Cannoli. Ulubione ciastka Sycylijczyków. Zajadają się nimi i cudzoziemcy. Zwykle są bardzo słodkie, nawet dla mnie. Nazwa pochod...
Caponata. Od momentu kiedy zjadłem ją po raz pierwszy po dzień dzisiejszy moje ulubione jedzenie. Nie piszę danie, ponieważ na S...
Dzisiaj zamiast przepisu trochę historii i ciekawostek. Co jadają picciotti i bossowie Mafii? Nic świętego oprócz jedzenia, to i...
Karczochy. Dobrze wybrać młode, niezbyt duże. Por oraz koper włoski, trzy małe ziemniaki to nasz dzisiejszy obiad. Justyna wcześ...
Lasagne. Zrobiłem trzy wersje. Justyna stroni od mięsa. Mój faworyzowany rzeźnik z Damma wyluzował kurczaka w trzy minuty. Artys...
Pomarańcze sycylijskie, owoce słońca. Charakteryzuje je niska kwasowość. Jest bardzo wiele odmian w tym słodkie do bezpośrednieg...
Dzisiaj o pizzy. Strach mnie ogarnia, niby woda i mąka lecz ilu specjalistów. Choćby Pizza Hut. Wielu bliskich znajomych w Pol...
Magiczny i błyskawiczny w pieczeniu i jedzeniu. Tylko trzy składniki i łatwe przygotowanie. Do miski włóż ricottę (dobrze osuszo...
The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.
Copyright © 2021 promujbloga.pl
All rights reserved.