Dr Gulosus

Science

Strona poświęcona przyprawom z perspektywy kulinarnej, botaniki ekonomicznej, etnobotaniki. Ważnym aspektem, który poruszam na moim blogu jest także historia przypraw, osoby, które umożliwiły popularyzację tych surowców, a także fitochemia. Popularyzuję wiedzę dotyczącą gatunków macierzystych, kultywarów i odmian przypraw, które mają ugruntowaną pozycję, jak i tych, które dopiero zyskują popularność.

Articles

Dynia – historia naturalna owocu z Nowego Świata

Dynia – historia naturalna owocu z Nowego Świata

Jesień to pora roku, która wybitnie kojarzy się ze śmiercią (o czym pisałem w poprzednim artykule) oraz ze zbiorami zbóż, warzyw...

Fri, 13 Nov 2020, 20:11

„Dodaj kuminu i pieprzu…”, czyli o dawnych metodach konserwacji zwłok przy pomocy przypraw

„Dodaj kuminu i pieprzu…”, czyli o dawnych metodach konserwacji zwłok przy pomocy przypraw

Październik kojarzy się ludziom z przemijaniem i wspominaniem umarłych. Pragnienie wiecznego życia towarzyszyło ludzkości od zar...

Fri, 23 Oct 2020, 23:04

Tymianek – starożytne kadzidło i smak Prowansji

Tymianek – starożytne kadzidło i smak Prowansji

Do roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) należą tak popularne zioła jak rozmaryn, szałwia, mięta czy melisa. Jednak jedna p...

Sun, 4 Oct 2020, 21:00

Pieprz murzyński – przyprawa niepoprawna politycznie

Pieprz murzyński – przyprawa niepoprawna politycznie

Na kontynentalnej Afryce występują tylko dwa gatunki „pieprzy,” których używa się jako przyprawy: wchodnioafrykański pieprz dług...

Sat, 12 Sep 2020, 20:31

Goździki – jadalne kwiaty

Goździki – jadalne kwiaty

Współcześnie w sztuce kulinarnej stosuje się kwiaty z ponad 130 gatunków roślin. Stosowanie ich staje się coraz bardziej powszec...

Thu, 23 Jul 2020, 15:49

Czarny kardamon – większy brat królowej przypraw.

Czarny kardamon – większy brat królowej przypraw.

Większości ludzi zna przyprawę jaką jest kardamon, kojarzy się ona z kawą, bliskim wschodem czy kuchnią skandynawską. Zdecydowan...

Fri, 3 Jul 2020, 19:44

Voatsiperifery – dziki pieprz z Madagaskaru

Voatsiperifery – dziki pieprz z Madagaskaru

Sztuka kulinarna i gastronomia nie jest stała i podlega różnego typu zmianom i modom. Nie inaczej jest z rynkiem przypraw. Istni...

Sat, 20 Jun 2020, 16:58

Pieprz długi – średniowieczny rarytas czy niepotrzebna fanaberia?

Pieprz długi – średniowieczny rarytas czy niepotrzebna fanaberia?

Pieprz długi (Piper longum) jest przyprawą, która była bardzo popularna w starożytności i średniowieczu, jednak współcześnie w E...

Tue, 9 Jun 2020, 19:28

Fasola Tonka – trujący substytut wanilii?

Fasola Tonka – trujący substytut wanilii?

Żubrówka swój specyficzny aromat zawdzięcza związkowi chemicznemu o nazwie kumaryna. Pierwotnie była ona odkryta w nasionach poł...

Sun, 31 May 2020, 13:19

Ziele niby angielskie a tak naprawdę owoc z Jamajki

Ziele niby angielskie a tak naprawdę owoc z Jamajki

Bardzo wysoka cena przypraw pochodzących z Indii, zwłaszcza pieprzu czarnego, była jednym z czynników, które zaowocowały wyprawą...

Fri, 22 May 2020, 16:53

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pieprzu czarnym ale baliście się zapytać…

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o pieprzu czarnym ale baliście się zapytać…

„Wieprza pieprzysz, Pietrze, pieprzem?Przecież wie to każdy kiep, żeWieprze są bez pieprzu lepsze”! (Jan Brzechwa) Historia stos...

Thu, 14 May 2020, 14:16

The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.

Made in Poland

Copyright © 2020 promujbloga.pl
All rights reserved.