Kochani dzisiaj wjeżdża w końcu BEZGLUTENOWA KARPATKA ❕❗ zrobiłam to ciasto w weekend i miałam z nim spooro przejść 😆 Koniec końców wyszło! Może nie jest idealne, ale jak na pierwszą karpatke i to bezglutenową myślę, że jest nieźle 💪🤩 Robiąc ciasto zainspirowałam się przepisem od @lisiakawiarenka 👌☺️ Reszta to moja improwizacja 😁 A! I zaznaczam, że ciasto nie jest fit 😅 Ale takie miało być 😎 Zapraszam chętnych po przepis! . . ➡️ Czego potrzebujesz? Ciasto: 🔺120g mąki ryżowej 🔺 80g mąki ziemniaczanej 🔺 1 łyżeczka proszku do pieczenia 🔺 100ml oleju 🔺 250ml wody 🔺 1/5 łyżeczki soli 🔺 4 jajka Krem: 🔺 Budyń waniliowy (40g) 🔺 350ml mleka + 200ml 🔺 2-3 łyżki cukru/ słodzika 🔺 200g masła 🔺 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w około 80ml gorącej wody ➡️ Wykonanie: Mąkę wymieszać z pdp. Do rondelka wlać olej i wodę i doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Zdjąć z ognia i natychmiast wsypać przygotowaną mąkę. Mieszać energicznie żeby ciasto było gładkie. Odstawić do wystudzenia. Do lekko ciepłego ciasta dodawać po jednym jajku i wyrabiać aż ciasto będzie dobrze połączone. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozsmarować, pomagając sobie łopatką. Piec przez 30 minut. Ja piekłam osobno dwa blaty, ale można zrobić to jednocześnie jeśli macie dwie formy. Podczas pieczenia, w połowie, zmienić je pięterkami. Krem: Zrobić budyń: w 200ml mleka rozpuścić budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać budyń z mlekiem i mieszać do uzyskania gęstej gładkiej masy. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia! Nastepnie utrzeć masło. Dodawać po łyżce budyniu i wyrabiać. Ja w tym momencie miałam problem, bo masło dokładnie się nie utarło i wyszła breja ☹️🤦‍♀️ Ale! Całość w końcu zblendowalam blenderem! Pomogło! I dodałam żelatyne rozpuszczoną w gorącej wodzie (trzeba poczekać aż troszkę ostygnie). Całość dokładnie zblendowałam i wstawiłam do lodówki aż masa trochę stężeje. Następnie przełożyć blaty masą i ciasto włożyć do lodówki :) Gotowe 💁‍♀️ Przed podaniem posypać cukrem pudrem! 😊 . .

#glutenfree #cosdobrego #mysiesmaki #ciasto #pysznie #celiakia #karpatka #bezglutenu #karpatkabezglutenowa

Thu, 6 Feb 2020, 10:44

Comments

Sign in to add a comment.

Options
Share

Stats

Instablog

mysie.smaki

Lifestyle

🍴FOOD & TRAVEL ✈️ ⛔ Przepisy #bezglutenu 🌾 zainspiruj się 💡 📚 Edukacja żywieniowa ✉️ mysiesmaki@gmail.com

Instablog

The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.

Made in Poland

Copyright © 2020 promujbloga.pl
All rights reserved.