Moje zapasy bananów częściowo zaczęły przejrzewać, więc postanowiłam zrobić chlebek bananowy - najbardziej lubię ten z przepisu @mojewypiekicom. Składniki: 🍌4 bardzo dojrzałe banany 🍌1,5 szklanki mąki pszennej 🍌75 g roztopionego masła 🍌nie więcej jak 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (ja daję max 1/3 szklanki erytrolu, bo dojrzałe banany są bardzo słodkie) 🍌1 duże jajko (L), roztrzepane 🍌1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 🍌1 łyżeczka sody oczyszczonej 🍌szczypta soli W misce mieszamy masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko i wanilię. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy (keksówki) o wymiarach +/- 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (lub krócej - do tzw. suchego patyczka - sami znacie swoje piekarniki, więc kontrolujcie sytuację). Wyjąć z piekarnika i studzić w formie.

#foodporn #banan #mysmalltravel #mybananabread #cake #banana #ciasto #bananabread #wypieki #domowapiekarnia #cukiernia

Tue, 17 Mar 2020, 10:09

Comments

Sign in to add a comment.

Options
Share

Stats

Instablog

my_small_travels

Others

⭐️Testerka ⭐️Ambasadorka ⭐️Blogerka⭐️ ❗️Proszę o niekopiowanie zdjęć bez mojej zgody❗️ ❌Unfollow - I see You ❌ 📨Kontakt: mysmall...

Instablog

The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.

Made in Poland

Copyright © 2020 promujbloga.pl
All rights reserved.