▶️ Określenie „cukry” używa się powszechnie do opisania cukrów prostych jak również disacharydów. ▶️ Wzrastające spożycie cukrów związane jest z rozwojem globalnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe czy otyłość. ▶️ Rekomendacje WHO dotyczące cukrów określają ich ilość jako 10% kalorii z całodziennego zapotrzebowania energetycznego z docelową ich redukcją do 5%. ▶️ Jednym z najpopularniejszych źródeł cukrów są napoje słodzone. Jakie mamy alternatywy dla cukru i dlaczego warto je stosować ❓ ☑️ Stewia – substancja słodząca pochodzenia naturalnego, zawiera 9 glikozydów stewiolowych odpowiedzialnych za słodki smak. Stewia nie zwiększa wartości energetycznej diety, ponieważ stewiozydy nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Glikozydy stewiolowe zostały określone mianem substancji bezpiecznych dla zdrowia przez FAO/WHO. ☑️ Ksylitol i erytrytol należą do grupy polialkoholi. ☑️ Ksylitol to cukier brzozowy, którego intensywność słodzenia jest identyczna jak sacharozy. ☑️ Erytrytol jest alkoholem cukrowym, produkowany jest w procesie fermentacji, należy do dodatków do żywności o nazwie E968. ☑️ Zmniejszają gęstość energetyczną oraz indeks glikemiczny produktów spożywczych, w wyniku czego mogą obniżać kaloryczność diety, jednocześnie zachowują smak słodki i przyczyniają się do redukcji masy ciała. ☑️ Konsumpcja pokarmów zawierających ksylitol prowadzi do zwiększenia odczucia sytości, co pomaga ograniczyć spożywaną liczbę kalorii w kolejnych posiłkach. ☑️ Badania wskazują, że ksylitol ma również pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową. ☑️ Oba słodziki są doskonałymi zamiennikami cukru, szczególnie w leczeniu cukrzycy. Nie podnoszą poziomu glikemii i nie stymulują produkcji ponadto wpływa na obniżenie stresu oksydacyjnego w organizmie. ☑️ Oba słodziki wpływają na redukcję występowania próchnicy (nie ulegają fermentacji zatem nie stanowią substratu dla bakterii bytujących w jamie ustnej, którym uniemożliwiają produkcję kwasów, które są pierwszym krokiem powstania próchnicy) ☑️ Ksylitol posiada również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Źródła i więcej informacji na FB, zapraszam! 🐭💪

Thu, 9 Apr 2020, 10:42

Comments

Sign in to add a comment.

Options
Share

Stats

Instablog

mysie.smaki

Lifestyle

🍴FOOD & TRAVEL ✈️ ⛔ Przepisy #bezglutenu 🌾 zainspiruj się 💡 📚 Edukacja żywieniowa ✉️ mysiesmaki@gmail.com

Instablog

The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.

Made in Poland

Copyright © 2020 promujbloga.pl
All rights reserved.