Sezon na CZEREŚNIE wystartował 🍒🍒🍒 Ta tarta jest bezglutenowa 🤩 musicie spróbować! . . 𝗧𝗔𝗥𝗧𝗔 𝗭 𝗖𝗭𝗘𝗥𝗘Ś𝗡𝗜𝗔𝗠𝗜 𝗜 𝗕𝗘𝗭Ą Spód: 📍80g mąki kukurydzianej 📍80g mąki owsianej bez glutenu 📍50g mąki ziemniaczanej 📍10g mąki z siemienia lnianego 📍20g mąki kokosowej 📍20g ksylitolu/erytrolu 📍100g zimnego masła 📍1 jajko 📍1 łyżka zimnej wody 📍1 łyżka jogurtu naturalnego Wypełnienie: 📍200g śmietanki 30% 📍125g serka mascarpone 📍3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub cukru pudru 📍1 galaretka wisniowa + szklanka gorącej wody 📍około 350g czereśni 📍20g ksylitolu/erytrolu Beza: 📍2 białka 📍100g cukru drobnego 📍1 łyżka soku z cytryny 📍1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej _________________________________________________ ✅ Składniki na spód połączyć i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny, wyjąc rozwałkować i wyłożyć foremkę. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) ✅ Czereśnie umyć, wydrylować. Połówki podgotować z słodzikiem żeby puściły soki. Dodać galaretkę oraz szklankę gorącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia galaretki i odstawić do wystygnięcia. ✅ Śmietankę ubić ze słodzikiem, na końcu dodać mascarpone i ubić na szybkich obrotach żeby powstała gładka masa. Przełożyć masę na podpieczony spód (zostawić troszkę do przyklejenia bez do galaretki). Następnie wystudzoną galaretkę z czereśniami i całość włożyć do lodówki do stężenia. ✅ Bezy: Białko ubijać do momentu powstania sztywnej piany. W tym momencie ubijać i dodawać po łyżce cukru. Gdy dodamy cały cukier należy ubijać jeszcze jakieś 10 min. Następnie skończyć ubijać i dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać szpatułką. Uformować na papierze do pieczenia bezy za pomocą rękawa cukierniczego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i po włożeniu od razu zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec (suszyć) bezy przez 2h. Bezy wystudzić i przykleić reszta masy do ciasta. Smacznego ❤️ . .

#przepisnaciacho #tartanaslodko #fitprzepisy #dietetyk #prosteprzepisy #smaczneprzepisy #tartazczeresniami #galaretkazowocami #forografiakulinarna #przepisnatarte #beza #tartabezglutenowa #foodporn #cherrypie #sezonnaczeresnie #czeresnie #dietabezglutenowa

Mon, 22 Jun 2020, 09:53

Comments

Sign in to add a comment.

Options
Share

Stats

Instablog

mysie.smaki

Lifestyle

🍴FOOD & TRAVEL ✈️ ⛔ Przepisy #bezglutenu 🌾 zainspiruj się 💡 📚 Edukacja żywieniowa ✉️ mysiesmaki@gmail.com

Instablog

The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.

Made in Poland

Copyright © 2020 promujbloga.pl
All rights reserved.