ZRAZY WO艁OWE 馃 https://www.szefowakuchni.pl/zrazy-wolowe-z-dodatkami/ Zrazy nale偶膮 do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Moje dzisiejsze wo艂owe z dodatkami w takimi jak boczek w臋dzony, og贸rek, cebula, pieczarki, to daje razem smaczny i kaloryczny obiad ale co tam, idealnie nadaje si臋 na niedzielny rodzinny obiad, a tak偶e uroczysty i od艣wi臋tny. Ja je dzisiaj poda艂am klasycznie z kluskami 艣l膮skimi i czerwon膮 kapust膮 wg propozycji m臋偶a 艢l膮zaka. Jestem Rzeszowiank膮, wi臋c cz臋sto podaje je tak偶e z ziemniakami t艂uczonymi i buraczkami. Sk艂adniki na 10 porcji: 1 kg wo艂owiny mas艂o 艣mietana 18% pieprz S贸l 150 g plastr贸w w臋dzonego boczku 1-2 du偶e og贸rki kiszone 1 du偶a cebula bia艂a musztarda 500 g pieczarek Zrazy przygotowanie to czas oko艂o 90-100 minut: Pieczarki oczyszczamy i gotujemy do mi臋kko艣ci w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Mi臋so myjemy dok艂adnie, osuszamy r臋cznikiem papierowym i dzielimy na 10 porcji. Ka偶d膮 porcj臋 dok艂adnie rozbijamy t艂uczkiem, a nast臋pnie opr贸szamy sol膮 i pieprzem. Kilka ugotowanych pieczarek kroimy w plasterki, reszt臋 kroimy w 膰wiartki (przeznaczone b臋d膮 do sosu). Og贸rka r贸wnie偶 kroimy w plastry, a cebul臋 w pi贸rka. Mi臋so smarujemy musztard膮, k艂adziemy po kilka plasterk贸w og贸rka, pieczarek, cebuli, a na wierzchu po p贸艂 plastra w臋dzonego boczku. Zwijamy w roladki i spinamy wyka艂aczkami. Roladki opr贸szamy lub obtaczamy w m膮ce i obsma偶amy na ma艣le, aby si臋 jak to 艢l膮zacy m贸wi膮 zbrunoci艂y. Podlewamy ca艂o艣膰 wrz膮c膮 wod膮 (ok. 1/2 litra) i dusimy do mi臋kko艣ci mi臋sa, je艣li woda za szybko odparowa艂a uzupe艂niamy wod膮. Do mi臋sa dodajemy tak偶e pokrojone w 膰wiartki pieczarki(mo偶emy te偶 zapieka膰 je w brytfance w piekarniku, ja zrobi艂am to na patelni). Dodajemy 艣mietan臋 oraz przyprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem. Mo偶emy zrezygnowa膰 ze 艣mietany i poda膰 roladki w ich w艂asnym pieczeniowym sosie, a zamiast pieczarek doda膰 podsma偶on膮 cebulk臋.

nie, 23 wrz 2018, 23:19

Komentarze

Zaloguj si臋, aby doda膰 komentarz.

Opcje
Udost臋pnij

Statystyki

Fanpage

PRZEPISYeli.pl

Pozosta艂e

Fanpage

Zawarto艣膰 serwisu chroniona jest polskim i mi臋dzynarodowym prawem autorskim.
Prawa do wszystkich tre艣ci zamieszczonych na stronach Serwisu zastrze偶one s膮 na rzecz ich autor贸w.
Korzystanie z Serwisu oznacza akceptacj臋 regulaminu oraz polityki prywatno艣ci.

Made in Poland

Copyright © 2018 promujbloga.pl
Wszystkie prawa zastrze偶one.