KONFITURA POMIDOROWA Z KWIATAMI LAWENDY niezwykła konfitura...pełna intensywnych aromatów i smaków...a przy tym szybka i prosta w przygotowaniu. Ta konfitura zawsze przypomina mi lato...i dmuchawce...lato przemija...w kuchni pachnie pomidorami i niezwykłym zapachem lawendy...ale za chwilę znów zakwitnie lawendowe pole a pomidory będą uginały się na drewnianych tyczkach....lato...dmuchawce...wiatr...i ten zapach...konfitur...nieziemski... Składniki: - 1kg pomidorów: czerwonych, zielonych, żółtych. 1kg takich pomidorów, jakie akurat mamy. - 0.5 kg cukru żelującego; - 6- 8 łodyżek lawendy; - 1 limonka lub pół cytryny. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i usuwamy z ich nasady szypułkę. Pomidory wrzucamy do garnka. Wsypujemy do pomidorów cukier, mieszamy. Pomidory z cukrem odstawiamy na godzinę, aby cukier się rozpuścił. Łodyżki lawendy myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i obrywamy z niej kwiatki. Liminkę lub cytrynę myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do pomidorów wrzucamy kwiatki lawendy, skórkę liminki i sok. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Naszą mieszankę doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż pomidory będą miały gęstą konsystencje. Wyparzone i suche słoiki wypełniamy konfiturą i natychmiast zamykamy. Przepis oraz więcej zdjęc jest już na blogu zakładka: przetwory. http://bezglutenubezlaktozy.blogspot.com/p/rzodkiewki.html?m=0

sob, 16 wrz 2017, 18:49

Komentarze

Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Opcje
Udostępnij

Statystyki

Fanpage

Bez glutenu bez laktozy

Pozostałe

PRZEPISY BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY. GOTOWANIE bez mąki, mleka. ZDROWA KUCHNIA. STRONA o jedzeniu bez laktozy, bez mleka, bez glut...

Fanpage

Zawartość serwisu chroniona jest polskim i międzynarodowym prawem autorskim.
Prawa do wszystkich treści zamieszczonych na stronach Serwisu zastrzeżone są na rzecz ich autorów.
Korzystanie z Serwisu oznacza akceptację regulaminu oraz polityki prywatności.

Made in Poland

Copyright © 2018 promujbloga.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone.