POMIDOROWY CHLEB Z ZIOŁAMI czyli włoski chleb z pomidorami, który pachnie latem... pomidorami i ziołami. 🍅 Składniki: - 150 ml przecieru pomidorowego. Najlepszy przecier to przecier domowy, ale ze słoika też da rade; - 20 g suchych drożdży bez glutenu; - 300 ml letniej wody; - 440 g mąki bezglutenowej. Ja używam mąki ryżowej, ale świetnie nadaje się także mąka bezglutenowa do wypiekania chleba, mąka kukurydziana; - solidna łyżka drobniutko posiekanych naszych ulubionych ziół. Zioła mogą być świeże albo suszone. Może być to tylko oregano, albo tylko bazylia; - 1 łyżeczka cukru; - szczypta soli. Do dużego naczynia wsypujemy drożdże i wlewamy niewielką ilości wody. Dodajemy cukier. Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy resztę wody i ponownie mieszamy. Następnie do rozczynu z drożdży wsypujemy mąkę i sól i ponownie mieszamy. Ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na dobrą godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Do ciasta wsypujemy zioła i dodajemy przecier pomidorowy i lekko ciasto mieszamy. Ciasto powinno nam się lepić w dłoni i być wilgotne. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej foremki i pieczemy w 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym na 250c. :) Przepis i więcej zdjęć jest także na blogu - zakładka: chleb przepisy. http://bezglutenubezlaktozy.blogspot.com/p/chleb.html

wto, 5 wrz 2017, 11:46

Komentarze

Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Opcje
Udostępnij

Statystyki

Fanpage

Bez glutenu bez laktozy

Pozostałe

PRZEPISY BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY. GOTOWANIE bez mąki, mleka. ZDROWA KUCHNIA. STRONA o jedzeniu bez laktozy, bez mleka, bez glut...

Fanpage

Zawartość serwisu chroniona jest polskim i międzynarodowym prawem autorskim.
Prawa do wszystkich treści zamieszczonych na stronach Serwisu zastrzeżone są na rzecz ich autorów.
Korzystanie z Serwisu oznacza akceptację regulaminu oraz polityki prywatności.

Made in Poland

Copyright © 2018 promujbloga.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone.