GALARETKOWIEC NA MLEKU KOKOSOWYM czyli małe babeczki, które je się...na śniadanie...do obiadu...i cichaczem do kolacji. Składniki: - puszka mleka kokosowego; - 4 galaretki - miło jeśli będą miały różne smaki i kolory. Warto, aby były to galaretki bez glutenu; - żelatyna - 3 łyżki. Przygotowujemy cztery miseczki, talerzyki lub inne naczynie, w których łatwo będzie kroić galaretki. Następnie nasze galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, ale rozpuszczamy je w o połowie mniejszej ilości wody niż jest to podane na opakowaniu. Każdy producent, smak galaretki może mieć inne proporcje wody dlatego warto dobrze się wczytać w sposób przyrządzenia podany na opakowaniu. Zazwyczaj galaretkę rozpuszczamy w połowie wody tj. w 250 ml wody (szklance), ale nie jest to reguła. Przygotowaną galaretkę wlewamy do naczyń i czekamy, aż stężeje. Następnie nasze galaretki kroimy - w naczyniu - w kratkę. Moja kratka, jak widać na zdjęciu nie jest idealna. Czasem wyjdzie kwadrat czasem ładny czworokąt albo trapez. Żelatynę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Mleko uwalniamy z puszki i przelewamy do większego naczynia, w którym można śmiało miksować/ blendować/ solidnie mieszać. Żelatynę wlewamy do mleka i mieszamy/ miksujemy/ blendujemy, tak, aby żelatyna dobrze wymieszała się z mlekiem kokosowym. Mleko studzimy. Galaretki pokrojone przekładamy do jednego dużego naczynia, albo do mniejszych foremek. Galaretki mieszamy. Kiedy mleko ostudzi się zalewamy nim nasze galaretki. Nie mieszamy. Galaretkowca wkładamy do lodówki na dobre dwie do trzech godzin. Następnie wykładamy delikatnie z foremek. Uwaga: Nie wolno galaretek zalać ciepłym mlekiem z żelatyną bo galaretki się rozpuszczą i wyjdzie piękna mazia jednego koloru. Przepis i więcej zdjęć jest już na blogu zakładka słodkości. bezglutenubezlaktozy.blogspot.com/p/lody.html?m=0

sob, 2 wrz 2017, 12:36

Komentarze

Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Opcje
Udostępnij

Statystyki

Fanpage

Bez glutenu bez laktozy

Pozostałe

PRZEPISY BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY. GOTOWANIE bez mąki, mleka. ZDROWA KUCHNIA. STRONA o jedzeniu bez laktozy, bez mleka, bez glut...

Fanpage

Zawartość serwisu chroniona jest polskim i międzynarodowym prawem autorskim.
Prawa do wszystkich treści zamieszczonych na stronach Serwisu zastrzeżone są na rzecz ich autorów.
Korzystanie z Serwisu oznacza akceptację regulaminu oraz polityki prywatności.

Made in Poland

Copyright © 2018 promujbloga.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone.